vrijdag 13 november 2015

Rode kool met kastanjes

Kook de kastanjes 30 minuten en schil en pel ze (of neem kant en klaar kastanjes).
Wok de gesneden rode kool en laat 10 minuten sudderen.
Voeg oregano en de kastanjes toe en wat peper en zout.
Laat ca. 30 minuten doorwarmen.

Rode kool met appel

Snij de rode kool in repen en wok deze met laurier, kruidnagel, nootmuskaat en peper en zout.
Laat het geheel ca. 15 minuten stoven.
Voeg in stukjes gesneden Jonagold appel (of vergelijkbare zoete appels) toe.
Laat weer zo een 15 minuten stoven.
Voeg rozijnen en citroen toe en laat nog eens 10 minuten sudderen.

Prei Appels Kerrie

Groentegerecht met prei en appels 


Bak Jonagold (of vergelijkbare zoete appels) met kerrie.
Voeg na ca. 3 minuten gesneden prei toe.
Laat het geheel stoven.
Voeg tot slot citroen, nootmuskaat en peterselie toe.

woensdag 28 oktober 2015

Limburgse gehaktballen in saus

De ingrediënten kun je afstemmen op de hoeveelheid van de gehaktballen en hoe groot je ze wilt maken. Voor ca. 2 ballen neem je 200 à 250 gram gehakt. Voor 4 personen, 4 ballen neem je ongeveer 500 gram gehakt. Onderstaande ingrediënten zijn voor 2 gehaktballen.

Ingrediënten gehaktballen:

  • gehakt (rundvlees)
  •  fijn gesneden ui
  • 2 boterhammen zonder korst
  • kopje melk
  • thijm
  • peper en zout
  • boter/olie om te bakken

Ingrediënten saus: 

  • fijn gesneden ui
  • evt. beetje bloem
  • eetlepel tomatenpuree
  • eetlepel witte azijn
  • ongeveer 2 eetlepels appelstroop
  • 2 dl bouillon

Maak de boterhammen tot kruimels en leg ze in de melk te weken.
Meng het gehakt met de fijngesneden ui en kruiden.
Knijp het brood uit, zodat het niet te nat is en meng het door het gehakt mengsel.
Kneed tot ballen en bak ze rondom bruin.

Fruit een ui voor de saus en voeg eventueel een beetje bloem toe.
Roer een eetlepel tomatenpuree erbij en vervolgens voeg je de azijn toe en de appelstroop.
Voeg 2 dl bouillon toe (water + bouillonkruiden).
Het geheel roeren en even doorwarmen.
Voeg dan de gehaktballen toe en laat ze een half uurtje zacht pruttelen.

Eet smakelijk!

dinsdag 13 oktober 2015

Banaankoek met dadels

Bananenkoek met dadels (zonder gist/desem)

  • 3 bananen
  • 150 gram dadels
  • 200 gram havervlokken
Bananen pureren en dadels fijn hakken. Alle ingrediënten goed mengen.
Op een bakplaat verdelen in bolletjes en ca. 20 tot 30 minuten in de oven bakken op 160-180 graden.

zaterdag 19 september 2015

Banaankoek met noten en kokos

Banaankoek met noten en kokos (zonder gist / desem)

  • 100 gram havermout
  • 2 bananen
  • 30 gram noten
  • 20 gram kokos
  • 3 eetlepels honing
  • 30 gram rozijnen
  • kaneelpoeder
Bananen fijn pureren en noten hakken, vervolgens alle ingrediënten mengen.
Op een bakplaat verdelen in bolletjes en ca. 20 tot 30 minuten in de oven bakken op 160-180 graden.

maandag 14 september 2015

Mueslirepen met banaan en pruimen

Recept voor muesli repen met banaan en pruimen:

Een smakelijk en gezonde snack eenvoudig zelf te maken.

Ingrediënten:
  • 2 bananen
  • 100 gr. gedroogde pruimen
  • 150 gr. havervlokken
  • 100 gr. boter
  • 3 lepels stroop
  • 75 gr. gemengde zaden, zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad

Bereiding:
  • oven voorverwarmen 180 graden
  • gedroogde pruimen in stukjes hakken
  • bananen klein snijden en prakken
  • bakblik invetten of bekleden met bakpapier
  • boter smelten in een pan met de stroop
  • alle ingrediënten toevoegen en roeren
  • het geheel in het bakblik doen en een beetje aandrukken
  • 20 - 30 minuten in de oven bakken
  • helemaal laten afkoelen en in repen snijden

Je kunt variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld de havervlokken vervangen door muesli. Eventueel noten toevoegen in plaats van zaden.


zondag 9 augustus 2015

Gember-wortelsoep

Ingrediënten Gember-wortelsoep:

  • olie
  • een ui
  • 1 of 2 tenen knoflook
  • verse gemberwortel
  • 350 tot 400 gr. wortel
  • ca. 8 tot 10 dl. water met groentebouillon
  • citroensap
  • zure room (als je van romig houdt)
  • peper en zout

Bereiding:
  • bak de ui, knoflook en gember in olie
  • voeg het water met bouillon toe
  • maak de wortels schoon en klein en voeg toe aan de soep
  • laat ongeveer 15 minuten koken tot de wortel zacht is
  • zet het vuur lager en pureer de soep met een staafmixer
  • voeg wat citroensap toe en peper en zout
  • bij het serveren desgewenst een scheutje room toevoegen.

Kruidenboter met verse kruiden

Kruidenboter gemaakt met verse kruiden.
Ingrediënten zijn:
  • (room)boter, 
  • verse bieslook, 
  • verse (platte) peterselie, 
  • knoflook, 
  • citroensap, 
  • peper en zout. 
Kruidenboter ingrediënten

De peterselie en bieslook goed fijn hakken, knoflook persen.
De boter even buiten de koelkast zacht laten worden.
Alle ingrediënten goed mengen.
In de koelkast bewaren.


Vissalade met Appel en Makreel

Supersimpel en superlekker en ook nog eens supergezond!
Voor deze vissalade kun je variëren met de ingrediënten.
Zoals een andere gerookte vissoort.
De appels het beste wel zuur nemen.
De bleekselderij hoeft niet een hele stronk te zijn, en in plaats van Griekse yoghurt kun je ook gewone yoghurt nemen. Neem niet teveel yoghurt, maar net dat het de boel wat bindt.

Ingrediënten Vissalade met appel: 

  • 1 stronk bleekselderij 
  • 2 appels, zuur zoals granny smith 
  • 4 eetlepels (Griekse) yoghurt 
  • 1 gerookte makreel 
  • bieslook of lenteuitje 
  • 2 eetlepels olijfolie 
  • paprikapoeder 
  • citroensap (of beetje azijn) 
  • zout en peper
Uiteraard kun je een kleinere hoeveelheid maken en ingrediënten halveren.

Salade van appel en vis

donderdag 6 augustus 2015

Kokos-cranberry koek

Kokos cranberry koek (zonder gist/desem)

  • 200 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 100 gram kokos
  • 125 gram cranberry
  • snufje zout
Meng en klop de boter ei en suiker.
Voeg de kokos en cranberry's toe en meng alles goed.
Op een bakplaat verdelen in bolletjes en ca. 20 minuten in de oven bakken op 160-180 graden.

Abrikozenkoek

Abrikozen koek (zonder gist/desem)

  • 200 gram volkorenmeel
  • 120 gram boter
  • 30 gram honing
  • 5 tot 8 gedroogde abrikozen
  • rozijnen
  • havervlokken
Hak de gedroogde abrikozen en rozijnen klein.
Meng en kneed alle ingrediënten tot deeg.
Op een bakplaat verdelen in bolletjes en ca. 20 minuten in de oven bakken op 160-180 graden.

Gedroogde Abrikozen