Zuurdesem maken

Brood bak je met gist of desem. Zuurdesem is heel natuurlijk en kun je gemakkelijk zelf maken. Zuurdesem is ook gezond, het bevat minder phytaten dan volkoren gistbrood. Phytaten verminderen de opname van mineralen (calcium, zink en magnesium) in het lichaam.

Brood bakken met behulp van zuurdesem is een van de oudste werkwijzen.
Het enigste wat je nodig hebt is meel en water.

Wat is zuurdesem?

Zuurdesem is een mengsel van water en tarwemeel waarin zich gistbacteriën ontwikkelen.
Bij voorkeur volkoren tarwemeel, zonder toevoegingen of chemische behandeling.
Tarwekorrels bevatten fermenten. Fermenten zijn melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën zetten de aanwezige melksuikers om in melkzuren. Dit proces is afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad.
Dankzij deze eigenschappen van de tarwekorrels kan het deeg rijzen.

Voordelen van zuurdesembrood:

  • vaak steviger en veerkrachtiger van structuur
  • langer houdbaar dan gistbrood
  • een karakteristieke en volle smaak
  • een lekker krokante korst
  • gezonder en beter verteerbaar dan gistbrood

 

Hoe maak je zuurdesem?

Zuurdesem is een aan de lucht gegist deeg.
Het maken van zuurdesem kost minimaal een week tijd.
Wanneer je geregeld brood wilt bakken is het handig om voldoende hoeveelheid desem te maken zodat je niet al je desem gebruikt bij het te bakken brood.
Het desem wat overblijft leng je enkele dagen aan met meel en water, zodat je weer voldoende desem hebt voor een nieuw te bakken brood en desem om achter te houden.
Dit proces kun je steeds herhalen.

Benodigdheden zuurdesem:

  • kom of pot (geglazuurd aardewerk, glas)
  • theedoek
  • volkoren tarwemeel
  • water
  • vork of lepel (aardewerk, plastic)

Zuurdesem in 7 dagen:

  1. Meng 8 eetlepels volkoren tarwemeel met (lauw) water in de kom tot een papje. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het geheel 24 uur weg. Kies hiervoor een rustige plaats zonder tocht en met een temperatuur welke niet te koud is, maar ook niet te warm (kamertemperatuur).
  2. Roer het papje drie keer per dag.
  3. Roer het papje drie keer en voeg bij de laatste keer 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toe.
  4. Drie keer omroeren en bij de laatste keer wederom 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toevoegen.
  5. Drie keer omroeren en bij de laatste keer wederom 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water toevoegen.
  6. Wanneer het zuurdesem licht zurig ruikt en luchtbelletjes vertoont is het klaar. Is dit niet het geval geef het dan nog een extra dag de tijd.
Zie ook: Zuurdesem in 7 dagen

Het zuurdesem zal zurig gaan ruiken naar biergist en/of yoghurt. Wanneer het desem zeer sterk en onaangenaam ruikt, beschimmelt of wanneer het erg actief is en overdreven schuimt is het beter het desem weg te gooien en opnieuw te beginnen.

Het is van belang je desem geregeld te voeden met nieuw meel, maar het desem kan ook voor beperkte tijd worden bewaard in een afgesloten bakje in de koeling. Met invriezen heb ik zelf geen ervaring, maar is ook een mogelijkheid.

Zie ook:

Zuurdesem maken
Zuurdesem maken in 7 dagen
Zuurdesem basisrecept
Ingrediënten zuurdesembrood
Verschillende graansoorten
Brood recepten
Recepten met zuurdesem
Veel gestelde vragen
Tips zuurdesem maken


Zuurdesem benodigdheden

Geen opmerkingen: