Zuurdesem in 7 dagen

Dag 1:

Vandaag begin ik met het maken van nieuw zuurdesem. Ik neem volkoren meel van de Biologische winkel. Omdat het biologisch meel is, lijkt me dit goed voor het ontwikkelen van desem. Maar om zuurdesem te maken kun je net zo goed gewoon volkorenmeel gebruiken. Ik heb toevallig een Bio winkel om de hoek zitten :)
Verder nodig: water en een glazen kom met stoffen doek en elastiek, lepel.
De 8 eetlepels tarwemeel meng ik met water. Dit doe ik geleidelijk totdat ik een papje heb.
De substantie moet ongeveer zoiets zijn als havermoutpap. Vervolgens dek ik de pot met zuurdesem af met een doek met elastiek.
Ik zet de pot op een rustige tochtvrije plek in de keuken. In de middag en avond roer ik nogmaals het papje door.

Benodigdheden zuurdesem maken

 

Dag 2:

De tweede dag bestaat eruit dat je zo’n drie keer het zuurdesempapje moet doorroeren. Wanneer het desem lang stil staat komt er bovenop vocht te liggen. Het doorroeren zorgt er ook voor dat het desem in aanraking komt met zuurstof.
Even een opmerking tussendoor:
Of je zuurdesem lukt of mislukt heeft vaak niets te maken met je persoonlijke vaardigheden, maar veel meer met de omstandigheden.
De werking van melkzuurbacteriën is afhankelijk van de luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheidsgraad.
Hierdoor is elk zuurdesem ook weer anders. Zo zijn er ook verschillen in zuurdesem uit diverse regionale streken.

Zuurdesem na 1 dag

 

Dag 3:

Op de derde dag roer ik weer meermaals het zuurdesem en bij de laatste keer op de dag, voeg ik 3 eetlepels tarwemeel toe en 3 eetlepels water. Daarna goed roeren, zodat alle klontjes zijn verdwenen.
Wanneer het zuurdesem wat langer stilstaat, komt er vocht naar boven.
Als dit steeds het geval is, gebruik dan minder water bij het aanlengen van het desem.
Teveel vocht kan ook de groei van het desem belemmeren.

Zuurdesem na een paar dagen

 

Dag 4:

Op de vierde dag begint het desem duidelijk zuur te ruiken. Het ruikt niet vies maar zurig naar yoghurt. Op de vierde dag roer ik weer meermaals het zuurdesempapje en bij de laatste keer voeg ik weer 3 eetlepels meel en water toe.

Zuurdesem na vier dagen

 

Dag 5:

Het zuurdesem is duidelijk actief. Bovenop is een laag met veel luchtbellen te zien, wat duidelijk maakt dat het desem actief is. Het is zaak om het desempapje weer goed door te roeren en te ‘voeden’ met 3 eetlepels nieuw meel en water. Het zuurdesem bevat veel luchtbellen, zoals op de foto hieronder is te zien:

Actief zuurdesem met luchtbellen

Actief zuurdesem na 5 dagen

 

Dag 6:

De geur van het desem is nog steeds zurig. Het ruikt duidelijk, maar niet onsmakelijk. Wanneer het een tijd stilstaat komt het vocht naar boven. Op de zesde dag is het zuurdesem in principe klaar.
Of het zuurdesem goed is, kun je zien aan de hoeveelheid belletjes en de geur van het desem.
Het zuurdesem zal zurig gaan ruiken naar biergist en/of yoghurt.
Twijfel je, dan neem je nog een dag extra om het desem regelmatig te roeren en eventueel nieuw meel toe te voegen.
Wanneer het desem zeer sterk en onaangenaam ruikt, beschimmelt of wanneer het erg actief is en overdreven schuimt is het beter het desem weg te gooien en opnieuw te beginnen.
Het is van belang je desem geregeld te voeden met nieuw meel, maar het desem kan ook voor beperkte tijd worden bewaard in een afgesloten bakje in de koeling.

Zuurdesem na zes dagen

Geen opmerkingen: