Zuurdesem basisrecept

Brood bakken 

Voor het bakken van een brood van ca. 500 gram meel is minimaal 100 gram zuurdesem nodig.
Begin de eerste broden eenvoudig met volkoren tarwemeel. Met enige ervaring zijn er vele variaties mogelijk met diverse soorten meel en extra toevoegingen zoals zaden, noten, vruchten.

Basisrecept volkoren zuurdesembrood:

  • 500 gram volkoren tarwemeel
  • 125 gram zuurdesem
  • ongeveer 2,5 à 3 dl. water
  • snufje zout

Doe het te gebruiken desem in een schaal en voeg daarbij ongeveer 1 à 2 dl. van het water.
Meng het water met het desem.
Gebruik koud water voor een optimale smaak van het brood (niet lauw warm water zoals bij gist).
Voeg het zout toe.
Roer geleidelijk het water en het meel door elkaar.
Kneed het verder met de hand.
Gebruik voldoende water en geef het meel de tijd zich hiermee te mengen.
Wanneer het deeg te droog is kan extra water worden toegevoegd.
Is het deeg te klef, voeg dan wat meel toe.
Kneed circa 10 minuten totdat een elastisch deeg ontstaat.

Zuurdesem aanlengen (voor het volgende brood)

Het resterende zuurdesem aanlengen met 3 eetlepels volkoren tarwemeel en 3 eetlepels water.
Goed roeren en afgedekt met een theedoek wegzetten.
Dit minimaal drie dagen herhalen en de hoeveelheid zuurdesem is voldoende om opnieuw een brood mee te bakken en desem apart te houden.

Deeg laten rijzen

Leg het gekneede deeg in een kom en dek deze af met een vochtige theedoek.
Zet de kom met het deeg op een warme (kamertemperatuur), tochtvrije plaats gedurende 1 à 2 uur te rijzen.
Kneed het deeg opnieuw na 1 à 2 uur en geef het de gewenste broodvorm.
Leg het deeg op een ingevette bakplaat of in een broodblik.
Bestrijk eventueel de bovenzijde van het brooddeeg met water of olie.
Zet het geheel weer afgedekt met een doek weg om te rijzen.
Geef het brooddeeg voldoende tijd om te rijzen. Hoe meer tijd om te rijzen, hoe beter de smaak van het brood.
De tijd voor het rijzen van het deeg kan variëren, maar bedraagt minimaal 2 uur.
Het rijzen van het deeg kan ook ‘s nachts plaatsvinden, zodat de volgende ochtend het brood gebakken kan worden.
De tijd waarin het brood moet rijzen is mede afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte desem.
Gemiddeld genomen neemt het rijzen 5 uur in beslag (bijvoorbeeld ‘s nachts).
Zuurdesembrood heeft meer tijd nodig om te rijzen dan gistbrood.
Het toegenomen volume van het brooddeeg geeft aan dat het deeg gerezen is.
Voor een mooie broodkorst, kunt u vlak voor het bakken van het zuurdesembrood het deeg bestrijken met een beetje olie of losgeklopt ei.

In de oven

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Bak het brood op circa 200 tot 225 ºC in het midden van de oven 30 tot 45 minuten.
De temperatuur en baktijd zijn mede afhankelijk van het type oven.
Wanneer het brood bruin is en hol klinkt wanneer erop geklopt wordt (afhankelijk van ingrediënten) is het brood klaar.
Het brood laten afkoelen en proeven maar!

Zie ook:

Zuurdesem maken
Zuurdesem maken in 7 dagen
Zuurdesem basisrecept
Ingrediënten zuurdesembrood
Verschillende graansoorten
Brood recepten
Recepten met zuurdesem
Veel gestelde vragen
Tips zuurdesem maken


Zuurdesembrood uit de oven

Geen opmerkingen: