Verschillende graansoorten

Informatie over soorten meel en granen:

  • Tarwe: Behalve volkoren of wit, zijn er veel soorten tarwe. De hardheid van de korrel variëert. Tarwe bevat gluten en het is één van de belangrijkste granen om brood mee te bakken.
  • Bloem: Gemalen en gezeefd graan. Patentbloem bevat nauwelijks zemelen of kiemdeeltjes. Tarwebloem bevat een kleine hoeveelheid zemelen en kiemdeeltjes.
  • Volkorenmeel: Bevat alle kiemdeeltjes en zemelen.
  • Spelt: Een grove tarwesoort met hardere korrel, welke gluten bevat.
  • Gierst: Kleinere korrels welke veel mineralen bevatten en geen gluten. Couscous wordt gemaakt van gierst.
  • Gerst: Bevat weinig gluten en is licht verteerbaar. Heeft een hoog kalium en fosforgehalte. Gepelde gerst is gort.
  • Haver: Heeft een hoog vetgehalte en bevat weinig gluten. Ook haver(mout)vlokken
  • Rogge: Bevat weinig gluten en neemt goed vocht op. Heeft een iets zoete smaak.
  • Griesmeel: Fijn of grof gemalen tarwegriesmeel en maisgriesmeel.
  • Grutten: Gebroken graan van boekweit, haver en rijst.
  • Rijst: Graansoort met veel soorten. Zilvervlies of wit.
  • Mais: Graan met veel voedingswaarde. Bevat meer eiwitten en vitamine B.
  • Quinua: Is rijk aan vezels, proteïnen, vitamine B en eiwitten.
  • Boekweit: Geen graan maar zaad. Boekweitmeel wordt veelal gebruikt voor pannenkoeken.

 

Informatie over gluten:

Glutenvrij
Voedingscentrum gluten

Soorten graan: gerst, haver, tarwe

Gerst

Er bestaat zomer en winter gerst. Het wordt onder meer gebruikt om alcoholische drank mee te maken.
Gerst op Wikipedia

 

Haver

Haver bevat geen gluten, maar wel andere stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen geven.
Haver op Wikipedia

Tarwe

Tarwe is meest gebruikte graansoort, o.a. voor brood.
Tarwe op Wikipedia

Geen opmerkingen: