Veel gestelde vragen

Hoe krijg ik een luchtiger zuurdesembrood?

De mate van luchtigheid van het zuurdesembrood hangt onder meer af van het soort meel dat je gebruikt. Roggemeel is zwaarder en geeft een compacter brood dan volkoren tarwemeel.
Ook de kwaliteit van het zuurdesem bepaalt de mate van luchtigheid.
Hoe actiever het desem is, hoe beter het brood zal rijzen en hoe luchtiger het brood.
Geef het deeg voldoende tijd om te rijzen, bijvoorbeeld ‘s nachts.
Zorg ervoor dat het deeg niet te koud en niet op de tocht staat en dek het af met een theedoek.
Bak het brood in een voldoende warme oven. Verwarm de oven voor en bak op circa 200 tot 225 ºC. De temperatuur is mede afhankelijk van het type oven. Het brood is goed gebakken wanneer het mooi bruin is en hol klinkt als je erop klopt.

Welk soort meel?

Om desem te maken gebruik je volkoren tarwemeel.
Wanneer je desem eenmaal gemaakt is kun je er brood mee bakken, hierbij kun je voor het brood diverse soorten meel gebruiken.
Maar voor het maken van het desem zelf werkt volkoren tarwemeel het beste.

Zie ook: Soorten meel en graan

Temperatuur

Wanneer de kamertemperatuur hoog is, zal het desem waarschijnlijk sneller gaan werken.
Op zich hoeft dit geen probleem te zijn.
De desem kun je beter niet in de zon zetten of bij een warmtebron.
Desem ruikt normaal een beetje zuur, naar yoghurt.
Het desem is bedorven wanneer het vies ruikt en het er ook vreemd gaat uitzien.
Verder is het zo dat wanneer het desem eenmaal gemaakt is, je dit ook in de koelkast kunt bewaren.
Ik zou proberen het desem buiten de koelkast te maken, of het desem tijdens het maken ervan, steeds bij het roeren een tijdje buiten de koelkast te plaatsen en de rest van de tijd weer in de koelkast.
Wanneer het erg warm is in huis, probeer het dan op de meest koele plek te plaatsten, maar zet het niet op de tocht.
Bij hoge temperatuur is de kans groter dat het desem mislukt, dus hou het goed in de gaten.

Hoeveelheid water

Voor het maken van zuurdesem gebruik je ongeveer evenveel meel als water.
Je begint met een papje van 8 eetlepels meel. De hoeveelheid water hoeft niet zo precies te zijn, ca. 8 eetlepels.
Als het maar een goed papje is, ongeveer zoals de dikte van havermoutpap.
Het moet makkelijk te roeren zijn, maar niet te dun.

Broodbakmachine

Of je zuurdesembrood kunt bakken met de broodbakmachine is denk ik afhankelijk van het type broodmachine.
Het voornaamste verschil met zuurdesem brood zit erin dat het meer rijstijd nodig heeft.
Als de broodmachine handmatig kan worden ingesteld, of het programma kan worden onderbroken en later weer worden hervat krijgt het deeg voldoende tijd.
Er zijn wellicht ook broodmachines welke speciale zuurdesemprogramma’s hebben.
Een andere optie zou kunnen zijn dat je het deeg met een keukenmachine mengt.
Dan kan het daarna gewoon rijzen en gebakken worden.

Zie ook:  Brood bakken met een broodbakmachine

Waarom een lepel en pot van aardewerk?

Voor de pot waar het zuurdesem is staat is het materiaal van belang omdat het desem daar op kan reageren. Glas of aardewerkt werkt het beste.
Wat betreft de lepel of vork is hout, plastic of aardewerk beter dan metaal.
Maar aangezien de lepel vaak maar kort in aanraking komt met het desem, is het effect ervan ook beperkt en kan een metalen vork of lepel ook weer niet zo heel veel kwaad.

Gluten / Glutenvrij

Meer informatie over gluten:
Glutenvrij
Voedingscentrum gluten

Houdbaarheid

Zuurdesembrood is langer houdbaar dan gistbrood. Hoelang het zuurdesem zelf houdbaar is, is afhankelijk van de temperatuur en mate waarin je het desem actief houd. In de koelkast kun je het enige tijd bewaren, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat.

Geen opmerkingen: