woensdag 29 juli 2015

Plaatkoek

Plaatkoek, voor de echte koekliefhebber

In plaats van koekjes, kun je het deeg ook uitrollen op een bakplaat.
Na het bakken, snij je de plaatkoek in repen en kleinere stukken.
Ideaal voor de grootverbruiker!

De basis is veelal meel, ei en/ of boter. Voor de verhoudingen kun je een recept aanhouden, maar het kan evengoed op gevoel en naar eigen wens. Als je maar een soepel, niet te droog en niet te nat deeg verkrijgt.

Om te zoeten kun je verschillende soorten suiker proberen, van bruine basterdsuiker, rietsuiker tot vanillesuiker en honing. De hoeveelheid suiker kun je naar eigen believen aanpassen.

Er zijn veel variaties mogelijk met extra ingrediënten.
Zoals verschillende soorten noten, rozijnen, havervlokken, muesli, gedroogde vruchten, dadels, zaden, kokos, chocolade, gember, enzovoorts.

Om te kruiden is bijvoorbeeld kaneel geschikt, cacaopoeder, speculaaskruiden, gemberpoeder.
Ook lekker is Chinees vijf kruiden poeder (Kaneel, steranijs, peper, venkel, kruidnagel), dit geeft een smaak die aan speculaas doet denken.
Of doe eens een scheut Amaretto of een ander likeur door het beslag.

Plaatkoek uit de oven

Geen opmerkingen: