woensdag 29 juli 2015

Glutenvrij zuurdesembrood

Recept voor glutenvrij zuurdesembrood

Ingrediënten:
  • 500 gram gemengd glutenvrij meel (bijv. boekweitmeel, maïsmeel en rijstemeel)
  • water
  • 150 gram zuurdesem
  • 10 gram zout
  • 2 eetlepels olie

Meng 400 gram glutenvrij meel met 2½ dl lauw water en het zuurdesem.
Kneed dit door elkaar en laat het 4 uur rijzen op ca. 20° C.
Neem 150 gram van dit deeg af en bewaar het in een gesloten pot in de koelkast.
Dit desem kan weer gebruikt worden voor een volgend zuurdesembrood.

Bestrijk de bakvorm met olie.
Voeg bij het overgebleven deeg de rest van het meel, ca. 1 dl lauw water, het zout en de rest van de olie.
Kneed dit goed door en doe het deeg in de bakvorm.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 2-4 uur rijzen.
Warm de oven voor op 220° C.
Bak het brood in het midden van de oven 20 minuten.
Temper de oven tot 175° C en bak het brood in nog 45 minuten gaar.

Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
Voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt.
Een donkere broodbakvorm geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst.

Meer informatie over gluten:
Glutenvrij
Voedingscentrum gluten

Zie ook:

Zuurdesem maken
Zuurdesem maken in 7 dagen
Zuurdesem basisrecept
Ingrediënten zuurdesembrood
Verschillende graansoorten
Brood recepten
Recepten met zuurdesem
Veel gestelde vragen
Tips zuurdesem maken 

 

Glutenvrij zuurdesembrood

Geen opmerkingen: